خبر آرشیوی:تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۳
فعالیت کارخانههای فرآوری با نصف ظرفیت تولید
علی سهدهی، رئیس هیات انجمن صنفی معدنکاران سرب و روی در رابطه با افزایش ۱۹ درصدی تولید سرب و روی معدنی میگوید: در چند ماه گذشته به دلیل افت عیار در معادن شاهد افزایش حجم استخراج از سوی معدنکاران هستیم. بنابراین در صورتیکه میزان افزایش با احتساب حجم استخراج ماده معدنی اعلام شده باشد، آمار اعلامشده صحیح است اما هماکنون در کارخانههای تولید سرب و روی کشور آمار و گزارشات حاکی از فعالیت با کمتر از نیمی از ظرفیت خود به دلیلی افت عیار و نبود مواد اولیه دارد، به گونهای که در برخی از موارد حتی شاهد تعطیلی برخی از کارخانهها هستیم. وی با عنوان اینکه در حال حاضر معدن انگوران مهمترین تامینکننده مواد اولیه کارخانهها سرب و روی محسوب میشود، گفت: هر چند معادن دیگری همچون مهدیآباد و نخلک به فعالیت مشغولند اما ظرفیت و عیار پایین ماده استخراجی به گونهای است که قابلیت استفاده در کارخانهها را ندارد.
سهدهی در ادامه به قانون عوارض اکتشافی اشاره وتصریح کرد: بهطور کلی با تصویب این قانون دیگر انگیزهای برای معدنکاران در جهت توسعه معادن سرب و روی باقی نمانده و مسیر سرمایهگذاری در این بخش بهکلی مسدود شده است.
وی ادامه داد: معادن فلزات غیرآهنی در جهان جزو معادن استراتژیک شناخته میشود که در ایران نیز اینگونه معادن ازجمله مس، سرب و روی، کرومیت، نقره و... بهوفور وجود دارد.
سهدهی تصریح کرد: کشورهایی با ذخایر معدنی به مراتب کمتر از ایران، از درآمدهای بسیار خوبی برخوردار هستند، این در حالی است که ظرفیت بالای معادن کشور امکان افزایش درآمد غیرنفتی کشور را فراهم میکند.
کمبود خاک عیار بالا
حسن حسینقلی، رئیس کمیته سرب و روی خانه معدن ایران درخصوص افزایش تولید ۱۹ درصدی سرب و روی کشور گفت: در تولید مواد معدنی بیشترین نکتهای را که باید مدنظر قرار دارد، این است که تناژ تولید با عیار تولید تفاوتهای زیادی دارند، چراکه این امکان وجود دارد تناژ ماده استخراجی بالا بوده ولی به علت پایین بودن عیار خاک میزان ماده معدنی تولید شده بهصورت کنسانتره کاهش یابد. وی تولید ۱۹ درصدی سرب و روی را به معدن نخلک نسبت داد و افزود: این میزان تولید تنها مختص به یک مرحله از تولید نبوده، بلکه این افزایش تولید در تمامی مراحل استخراج، ذوب و فرآوری محصول رقم خورده است.حسینقلی یکی از مشکلات اصلی در صنعت سرب و روی را نبود خاک عیار بالا برای تامین مواد اولیه تولید کارخانهها اعلام کرد و گفت: به علت کمبود خاک در معدن انگوران که یکی از تامینکنندگان اصلی ماده اولیه کارخانهها محسوب میشود، در حال حاضر کارخانههای تولید سرب و روی با ظرفیت ۳۵درصدی خود در حال فعالیت هستند.
وی ظرفیت کارخانههای تولید شمش روی در کشور را ۴۲۰هزار تن در سال عنوان کرد و افزود: در سال گذشته حدود ۱۵۰هزار تن از ظرفیت موجود کارخانههای تولید صورت گرفت که ۳۵درصد از ظرفیت اصلی تولید بوده است.
دبیر کمیته سرب و روی خانه معدن ایران تصریح کرد: اگر کارخانههای تولید فلز روی و بخشی از کارخانههای فلوتاسیون سرب و روی قبلا با خاک کمعیار ۱۵درصد به تولید مشغول بودهاند، هماکنون با خاک عیار ۱۰ تا ۱۲ درصدی در حال فعالیتهستند.
وی در ادامه با اشاره به نبود کارخانه تولید شمش سرب در ایران اظهار کرد: در حال حاضر تنها کارخانهای که به تولید شمش سرب در کشور مشغول بود به علت مشکلات محیطزیستی از سوی دولت تعطیل شد که اکنون کارخانهای که کنسانتره سرب را به شمش تبدیل کند، نیست.حسینقلی بخش دیگر تولید سرب در کشور را مربوط به بازیافت باتریها دانست و گفت: بخش اعظم تولید سرب ثانویه از بازیافت باتریها صورت گرفته که به نوعی از هدر رفتن این ماده معدنی ارزشمند جلوگیری میشود.
رئیس کمیته سرب و روی خانه معدن ایران تولید کنسانتره سرب کشور را بالغ بر ۵۰هزار تن در سال اعلام کرد و افزود: کنسانتره سرب تولید شده در داخل کشور هیچ مصرفکنندهای نداشته و باید صادر شود.
وی با بیان اینکه دولت نباید برای صادرات این ماده معدنی عوارض در نظر بگیرد، ادامه داد: دولت با تفکر اینکه این محصولات مواد خام هستند، در نظر دارد عوارضی را برای صادرات آنها اتخاذ کند، این در حالی است که نباید بدون توجه به فرآیند تولید و مراحل فرآوری ماده معدنی آن را ماده خام دانست.
حسینقلی تصریح کرد: تا زمانی که بسترهای لازم برای ایجاد واحدهای فرآوری محصول فراهم نشود، چگونه میتوان از این مواد به اصطلاح خام در صنایع کاربردی و تبدیلی استفاده کرد که در صورت فراهم بودن شرایط تولید و فروش در بازارهای داخلی هیچ دلیلی برای صادرات این محصولات بهصورت خام وجود ندارد.دبیر سرب و روی خانه معدن ایران خواستار شد: انتظار ما از دولت این است که از تولید، اشتغال و صادرات به نحو ممکن حمایت و از بستن عوارض و ایجاد مانع خودداری کند.
به گزارش ماین نیوز، تولید مس کنگو با آغاز پروژههای معدنکاری جدید و اجرای طرحهای توسعه، از 620 هزار تن در سال 2012 به 914 هزار و 631 تن در سال گذشته جهش پیدا کرد.
اتاق معدن کنگو پیش بینی کرد که تولید مس در سال 2014 به 922 هزار تن خواهد رسید که رشد 0.82 درصدی را در مقایسه با رشد 47 درصدی در سال گذشته نشان میدهد.
براساس گزارش رویترز، کنگو ذخایر عظیم طلا، الماس، مس، کوبالت و قلع دارد اما اکثر 65 میلیون جمعیت این کشور به دلیل فساد، سوء مدیریت و جنگ در فقر بسر میبرند.
پیشرفت فیزیکی طرح فولاد ثامن طبق آخرین اعلام چادرملو 86.37 درصد بوده و این طرح در سال جاری به بهره برداری می رسد.
دو طرح دیگر چادرملو یعنی طرح احداث نیروگاه سیکل ترکیبی 500 مگاواتی اردکان و افزایش ظرفیت کارخانه گندله سازی قرار است در سال آینده به بهره برداری برسند.
چندی پیش در جریان سفر خبرنگاران به معدن چادرملو، جانشین مدیر مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو خبر داد که کارخانه فولاد ثامن چادرملو اسفند سال جاری به بهره برداری می رسد.
عباس بیک همچنین عنوان کرد که کارخانه تولید آهن اسفنجی چادرملو نیز با ظرفیت 1.6 میلیون تن سال آینده به بهره برداری خواهد رسید. دیگر پروژه فولادی چادرملو یعنی کارخانه نورد فولاد ابرکوه نیز قرار است با ظرفیت 450 هزار تن اسفند سال جاری به بهره برداری برسد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 28,نوامبر,2024